Aktuality projektu

24.9.2010 Proběhl kurz ryby a zvěřina v gastronomii

Ve dnech 21.-22. září proběhl v penzonu Baloon v Horních Věstonicích kurz Ryby a zvěřina v gastronomii. První den se jeho účastníci seznámili s tím, jak v restauracích zpracovávat ryby, jak je uchovávat, aby co nejdéle vydržely v čerstvém stavu. Jak ryby připravovat, aby lahodily jak oku na talíři, tak jazyku. Účastníci měli možnost si pod vedením lektora Miloše Štěpničky filetování ryb, stahování kůže, vykostění. A to vše na kaprovi, štice, amurovi a lýnech, které přivezli přímo z třeboňských rybníků. Na závěr dne připravili účastníci pravou rybí polévku, filátka či smažené podkovy. Diskutována byla také ekonomika přípravy rybích pokrmů, která začíná již při nákupu suroviny a jejím bezodpadovém zpracování. Tedy vše z ryby se dá využít k přípravě chutných pokrmů.


V průběhu kurzu seznámil mikulovské kuchaře pan inženýr Souček, vedoucí zpracovny ryb Mušov, kterou provozuje Rybníkářství Pohořelice, a.s. s celoroční nabídkou ryb z jihomoravských vod, aby restauratéři věděli, že čerstvou rybu pořídí přímo v regionu a nemusí ji vozit ze vzdálených destinací.

Druhý den držel v ruce taktovku, respektive vařečku, kuchařský mistr Martin Svatek, šéfkuchař hotelu Dvořák v Táboře a představil a předal své dovednosti v oblasti využití zvěřiny v české gastronomii. Frekventanti kurzu si vyzkoušeli předkrmy i hlavní chody, seznámili se s "fintami" v kuchyni i ekonomikou, která je u drahých surovin také důležitá.


Na tyto praktické kurzy naváže 23.-24.11. seznámení s legislativou týkající se ryb a zvěřiny v gastronomii, která je specifická již kvůli odlišným vlastnostem těchto potravin a požadavkům na jejich přípravu, uchování a zpracování před tím, než se dostanou kuchařům do ruky.

S jihočeským rybníkářstvím se mohou seznámit také účastníci exkurze, která je součástí těchto vzdělávacích programů a proběhne 8. října (pátek) do Třeboně na výlov rybníka Rožmberk. Exkurze bude spojena s návštěvou sádek a zpracovny ryb. Na exkurzy se můžete přihlásit u manažerky projektu spolupráce Marcely Effenbergerové, e-mail:effenbergerova@mikulov.cz, tel.: 604 216 909

14.9.2010 Byl přidán program kurzu Seznámení s vínem, úvod do degustace vína

Stáhněte si program kurzu, který se uskuteční 5.-6. 10. 2010 na Třeboňsku pod vedením doc. Ing. Josefa Balíka, Ph.D. – vysokoškolského pedagoga se specializací na kvasné technologie, řízení kvality a senzorické hodnocení vín a destilátů, vedoucího Ústavu posklizňové technologie Zahradnické fakulty v Lednici,  Mendelovy univerzity v Brně. Obsahem kurzu bude školení v oblasti degustace a hodnocení vín. Účastníci se seznámí také s vadami vín, se kterými se můžete občas setkat v gastronomické praxi. Kurz je především praktický a účastníci tak získají jedinečné zlušenosti s hodnocením vína.

9.9.2010 Přihlašte se na kurz věnovaný rybám a zvěřině

21.-22. září proběhne v Penzionu Balloon v Horních Věstonicích vzdělávací seminář pro kuchaře a provozovatele hotelů a restaurací vzdělávací seminář k problematice ryb a zvěřiny v gastronomii. Dvoudenní kurz se bude věnovat jak teoretickým otázkám, tak především praktickým dovednostem a příkladům, jak zvěřinu a ryby připravovat. V průběhu semináře se bude porcovat, čistit, vařit...

Část věnovanou rybám a rybím receptům povede Miloš Štěpnička, který svůj život zasvětil rybám a je autorem mnoha kuchařských publikycí věnovaných sladkovodním i mořským rybám a ostatním darům moře. Znát jej můžete také z televizního Receptáře a své umění předvede také v průběhu dne spolupráce MAS Mikulovsko a MAS Třeboňsko při Pálavském vinobraní, kdy bude v sobotu 11.9. v gastronomické uličce na ulici Kapucínská předvádět přípravu ryb ve stánku MAS Třeboňsko (prezentace proběhnou v 11 hod., 14 hod. a 16 hod.).

Z výčtu publikcí, vydaných Milošem Štěpničkou:

Velký rybí receptář Miloše Štěpničky
Česká kuchařka podle Miloše Štěpničky
Ryby pro slavnostní příležitosti
Mořská kuchařka
Mořská kuchařka - ryby, krevety, chobotnice, sépie a jiné dary moře
Dary moře podle Miloše Štěpničky



Filetování kapra, které předvedl Miloš Štěpnička v Mikulově při prezentaci Třeboňska na Pálavském vinobraní.

Zvěřinový receptář představí šéfkuchař hotelu Dvořák z Tábora Martin Svatek, který je vyhlášeným specialistou na přípravu jídel ze zvěřiny. Martin Svatek je členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a v Mikulově jste se s jeho uměním mohli seznámit při letošním Gourmet festivalu, kdy připravoval menu v hotelu MBZ M. Martin Svatek reprezentoval Českou republiku na světovém poháru kuchařů a cukrářů v Singapuru. Dále byl finalistou Soutěže Kuchař roku 2009-2010.



Na tyto praktické kurzy naváže kurz ryby a zvěřina 2, který proběhne 23. – 24. listopadu opět v Horních Věstonicích a který se bude věnovat především legislativě, hygieně při zpracování ryb a zvěřiny, přípravě masa před tím, než se začne porcovat a bourat... Tento kurz povede MVDr. Lubomír Nezbeda, který je vedoucím inspektorátu Tábor Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj a také vášnivým myslivcem a kuchařem.

Přihláška na vzdělávací kurzy.

6.9.2010 Den spolupráce

Den spolupráce MAS Třeboňsko a MAS Mikulovsko při Pálavském vinobraní. Prezentace MAS Třeboňsko v Mikulově. Přijďte se seznámit s tímto regionem a jeho specifiky. V rámci prezentace se také dozvíte informace o projektu spolupráce mezi těmito dvěma místními akčními skupinami „Mikulovsko a Třeboňsko společně pro zvýšení kvality služeb v cestovním ruchu“, který je zaměřen na vzdělávání v oblasti cestovního ruchu - gastronomických služeb.

Srdečně Vás zveme k návštěvě prezentačního stanu regionu MAS Třeboňsko, který bude umístěn na Kapucínské ulici, kde letos poprvé vyroste vinařsko-gastronomická ulička.

Po celý víkend zde bude připravena speciální nabídka ukázek sladkovodních ryb, které se budou na různé způsoby připravovat nevšedními gastronomickými postupy přímo před zraky zájemců. Gastronomická prezentace bude probíhat pod vedením kuchaře - specialisty na ryby - pana Štěpničky, který bude v podobě praktických ukázek demonstrovat zpracování a samotnou úpravu různých druhů ryb.

Celá tato akce, pod názvem Den spolupráce Třeboňsko – Mikulovsko, je součástí vzdělávacího projektu „Mikulovsko a Třeboňsko společně pro zvýšení kvality služeb v cestovním ruchu“. Projekt společně připravily MAS Mikulovsko a MAS Třeboňsko a je financován Evropským zemědělským fondem pro rozvoj venkova, osy IV LEADER, opatření IV.2.1 Realizace projektů spolupráce.

22.6.2010 Prezentace mikulovského vinařství v Třeboni

Aktuální nabídka spolupráce vinařům a dalším producentům regionálních potravinářských produktů na připravované akci: Den spolupráce Třeboňsko – Mikulovsko, která proběhne 28. 8. 2010 a v rámci které připravujeme prezentaci vinařských firem z regionu MAS Mikulovsko formou degustační výstavy vín (koštu).

Místo konání – Třeboň, Sladovna pivovaru Bohemia Regent (akce probíhá v rámci Rybářských slavností v Třeboni, které jsou, podobně jako u nás Pálavské vinobraní, tradiční a hojně navštěvovanou akcí regionu (cca 15 000 návštěvníků). Pivovar se nachází v těsné blízkosti historického centra.

Zahájení akce: 10.00 hodin

Ukončení: cca 22.00 hodin slavnostním ohňostrojem nad rybníkem Svět.

Forma prezentace: osobní účast zástupce vinařství, který bude nabízet vína a informovat o nich. Pro každého účastníka je zajištěn stůl pro prezentaci a prostor pro umístění prezentačního banneru a tištěných materiálů.

Další informace pro účastníky naleznete v příloze: Organizační informace.

Prosíme Vás o sdělení Vašeho zájmu účastnit se osobně této prezentace, počet účastníků je omezen.
 
V případě potřeby dalších informací neváhejte kontaktovat manažerku projektu: Marcelu Effenbergerovou
e-mail: effenbergerova@mikulov.cz
tel.: 604 216 909 

17.6.2010 Zahájení projektu spolupráce

Vážení přátelé,

dovolujeme si Vás touto cestou informovat o zahájení realizace projektu s názvem „Mikulovsko a Třeboňsko společně pro zvýšení kvality služeb v cestovním ruchu“ a zároveň Vám nabídnout spolupráci a zejména zajímavé aktivity, které můžete jeho prostřednictvím absolvovat. Jedná se o vzdělávací kurzy v oblasti vinařství, sommelierství a gastronomie zaměřené na ryby a zvěřinu. V rámci kurzů proběhnou dvě exkurze do vinařských a rybářských provozů. Připravujeme dvě prezentace projektu v partnerských regionech při kulturních akcích a na závěr projektu vydáme publikaci propagující projekt. Máte-li zájem se některé z akcí zúčastnit, prohlédněte si kalendář akcí.

V této souvislosti Vás prosíme o vyplnění dotazníku, jehož prostřednictvím je zjišťována současná situace a úroveň využívání všech výše zmíněných produktů (vína, ryb a zvěřiny) v gastronomických zařízeních obou regionů. Z vyhodnocení dotazníků bude vycházet i příprava obsahu vzdělávacích kurzů.

Prosíme Vás o zaslání dotazníku v termínu do 30. června 2010 – buďto na e-mail effenbergerova@mikulov.cz, nebo poštou na adresu: MAS Mikulovsko o.p.s., K Vápence 69, 692 01 Mikulov. Vyplnění dotazníku je podmínkou účasti na vzdělávacích kurzech pořádaných v rámci projektu.