Projekt spolupráce MAS Mikulovsko a MAS Třeboňsko



Naučte se vařit ryby a podávat víno!






I tak by se mohl jmenovat vzdělávací projekt, který společně připravili MAS Mikulovsko a MAS Třeboňsko. Oba tyto regiony jsou význačnými turistickými destinacemi se společnými prvky nabídky turistických zajímavostí, mezi něž patří také regionální gastronomické speciality. Zatímco na Mikulovsku je to víno, v Třeboni nemůže v žádné restauraci chybět ryba z místních rybníků. V třeboňských restauracích ochutnáte kapra, úhoře, sumce, ale také lína či okouna a to v nepřeberných kulinářských variacích.

K dobré rybě patří dobré víno, a odkud odjinud než z Mikulovska, řekli jsme si a s jihočeskými partnery připravili projekt, který si klade za cíl seznámit restauratéry, číšníky a majitele vinoték s mikulovskými víny a najít jejich nejlepší kombinace s domácí rybou a třeboňskými recepty jejich přípravy.

Cílem projektu je rozšířit nabídku ryb na jídelníčcích mikulovských restaurací o zajímavé recepty a podpořit nabídku mikulovských vín v třeboňských vinotékách. Jeho součástí jsou čtyři kurzy, dva týkající se vzdělávání kuchařů, dva určené primárně pro sommeliery. Pro kuchaře je připraven intenzivní kurz přípravy ryb a zvěřiny, včetně seznámení s hygienickými normami a zásadami skladování, které jsou odlišné od běžných potravin. Třeboňští sommelieři se dozvědí něco o pěstování révy vinné, hodnocení vín a jejich podáváním dle sommelierských pravidel. Dále proběhne exkurze na Třeboňsko v době výlovů rybníků a v průběhu vinobraní navštíví Mikulovsko účastníci kurzů z Třeboňska. Připravuje se také prezentace Mikulovska v Třeboni při konání Třeboňských rybářských slavností 28. srpna a účast Třeboně na Pálavském vinobraní. Na konci projektu bude vydána publikace s doporučenými recepty.

Vzdělávacích programů a prezentací se mohou zúčastnit podnikatelé a zaměstnanci z gastronomie obou partnerských regionů. Vinařství se bude přednášet na Třeboňsku, příprava ryb bude probíhat na Mikulovsku. Při prezentaci regionu na Rybářských slavnostech v srpnu proběhne malý košt, kterého se budou moci zúčastnit vinaři z Mikulovska.

Realizace projektu "Mikulovsko a Třeboňsko společně pro zvýšení kvality služeb v cestovním ruchu" je podpořena z prostředků Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a účast na exkurzích, vzdělávacích programech a prezentacích je zdarma. Informace o projektu budou postupně zveřejňovány v této sekci našeho webu.